12.01.2020

Prajitura Betivana

Prajitura Betivana contine un blat pufos de cacao, crema delicioasa din unt si galbenusuri, iar deasupra are un strat de bezea. Se face relativ usor si este extrem de delicioasa💜.


Daca probati reteta mea de Prajitura Betivana sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍. Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.

    Ingrediente
    Blat:

  • 6 oua
  • 150 g zahar(6 linguri)
  • 5 linguri faina(125 g)
  • 3 linguri cacao(75 g)
  • 6 linguri vin rosu
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf cutit de sare
    Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar(6 linguri)
  • 50 g faina(2 linguri)
  • 200 ml lapte
  • 250 g unt (82% grasime) la temperatura camerei
  • 1 lingurita esenta de vanilie
    Bezea:
  • 4 albusuri
  • 100 g zahar(4 linguri)
  • un varf cutit de sare
    Sirop:
  • 100 ml vin
  • 50 g zahar(2 linguri)





Mod de preparare:
Blat:

Tapetam o tava(25x35 cm) cu hartie de copt si aprindem cuptorul la foc mediu(180°C )
Intr-un bol cernem faina si cacaoa, adaugam praful de copt si le amestecam cu un tel sau lingura.
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu sarea pana devin spuma, apoi adaugam zaharul in 2-3 reprize si mixam bine pana acesta se dizolva si se formeaza o bezea. Amestecam galbenusurile cu vinul si le turnam treptat in bezea mixand la viteza mica. Cu ajutorul unei spatule incorporam amestecul de faina si cacao. Punem compozitia in tava pregatita dinainte si o dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. Facem testul scobitorii(infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca blatul este copt). Cand este gata scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.
Intre timp pregatim Crema:
Punem intr-o craticioara galbenusurile impreuna cu zaharul si le amestecam cu telul in forma de para. Adaugam si faina, amestecam din nou, apoi turnam treptat laptele. Omogenizam si fierbem amestecul pe baie de aburi pana se ingroasa putin. Cand este gata, dam cratita deoparte si aromatizam cu esenta. Acoperim suprafata cu folie elimentara si lasam sa se raceasca complet. 
Mixam untul moale (aproximativ un minut) apoi incorporam treptat amestecul rece de galbenusuri.
Bezea:
Peste albusuri adaugam sarea si le mixam pana devin spuma. Adaugam zaharul in mai multe reprize si mixam bine pana aceasta prinde consistenta. Transferam spuma de albus intr-un bol rezistent la temperaturi mari si il punem peste o oala cu apa(apa cam de 2-3 degete) care fierbe. Atentie! Fundul vasului cu albusuri nu trebuie sa atinga apa. Mai mixam 3-4 minute pana se dizolva tot zaharul si bezeaua devine ferma.
Sirop:
Intr-un ibric punem vinul si zaharul si il tinem pe foc pana zharul se dizolva. Lasam la racit.
Asamblare:
Punem blatul racit pe o tava si il insiropam cu siropul. Intindem crema peste el, nivelam, apoi intindem bezeaua calda. Eu, deasupra bezelei, am facut niste dungi cu furculita, apoi am presarat deasupra cateva ornamente de cacao. Dam prajitura pentru cel putin 2 ore la frigider, apoi o portionam si o servim. Sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.

























Aici gasiti reteta pentru PRAJITURA CU BLAT DE COCOS SI CREMA DE VANILIE.

8 comentarii: