20.09.2019

Prajitura Rumba

Prajitura Rumba sau Mozaic este un desert spornic, aspectuos si delicios. Contine foi de napolitana, un blat din albusuri imbogatit cu nuca si rahat si o crema de vanilie fina si buna. Recomand cu drag sa o faceti cat mai curand! 💜


Daca probati reteta mea de Prajitura Rumba, va astept cu drag sa reveniti si sa imi suneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat tarieste inavata😍.


   Ingrediente
   Blat:
  • 8 albusuri
  • 150 g zahar(6 linguri)
  • 150 g faina(6 linguri)
  • 150 g miez de nuca
  • 300 g rahat
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un varf cutit de sare
   Crema:
  • 8 galbenusuri
  • 175 g zahar(7 linguri)
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 200 g unt (82% grasime) moale
   In plus:
  • 2 foi mari de napolitana
  • 4-5 patratele de ciocolata 50% cacao(25-30 g)
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura ulei



Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la foc mediu(180 °C) si tapetam o tava(25x 35 cm) cu hartie de copt. Udam inainte tava ca hartia sa se aseze frumos in ea. Prajim usor nuca intr-o tigaie, apoi o rupem bucati mari. Rahatul il taiem in cubulete. Cernem faina intr-un bol mai incapator, adaugam peste ea nuca si rahatul, apoi amestecam. Lasam deocamdata bolul deoparte.
Blat:
Peste albusuri presaram sarea si le mixam pana devin spuma. Adaugam in 2-3 reprize zaharul si zaharul vanilat mixand bine de fiecare data ca sa se dizolve tot zaharul.  Trebuie sa obtinem o bezea tare si lucioasa. Cand s-a format bezeaua incorporam(cu spatula sau lingura) treptat ingredientele solide(faina, rahatul si nuca). Amestecam usor de jos in sus ca sa nu se lase bezeaua. Punem compozitia in tava pregatita, o nivelam si scuturam usor tava. O dam la cuptor pentru aproximativ  20-25 de minute sau pana blatul se rumeneste frumos . Cand este gata, scoatem blatul cu hartie cu tot din tava si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Punem galbenusurile intr-o cratita impreuna cu zaharul si faina, apoi amestecam cu telul. Turnam treptat laptele in timp ce amestecam. Punem cratita pe foc foarte mic si amestecam continuu pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Din momentul in care incepe sa fiarba in maxim 5 minute crema ar trebui sa fie gata. Dam deoparte, adaugam esenta, amestecam si punem peste crema o folie alimentara. O lasam la racit.
Dupa ce se raceste  mixam untul spuma, apoi incorporam treptat crema racita.
Asamblare:
Decupam foile de napolitana, sa fie de marimea blatului. Punem o foaie pe o tava sau o planseta si intindem peste ea jumatate din crema. Deasupra asezam blatul racit, il apasam usor si intindem si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie de napolitana. Deasupra asternem hartie de copt(am folosit hartia pe care am copt blatul), asezam un tocator sau o alta greutate si dam tava cu prajitura la frigider peste noapte sau pentru cel putin 4-5 ore. Dupa acest timp, scoatem prajitura din frigider si indreptam marginile cu un cutit bine ascutit. Decoram  prajitura cu ciocolata topita in lapte si unt. Eu am topit ciocolata si am pus-o intr-o seringa de bucatarie, dar se poate pune intr-o punguta sau pur si simplu se ia cu lingura din ea si se traseaza linii peste foaia de napolitana. Dam prajitura din nou la frigider cat sa se intareasca glazura (15-20 de minute), apoi o portionam. DE-LI-CIU!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😊. Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe 
pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul 
"Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.



















18 comentarii:

  1. Anonim23/1/20

    Buna ziua, ce dimensiuni are tava in care ati copt blatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! 25x35 cm...am scris si in reteta :) ) O seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Mulțumesc de rețetă.de f milt timp caut aceasta rețetă.o făcea mama când eram copii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, ma bucur ca ai gasit-o :) O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  3. Anonim1/9/22

    Am făcut-o. Delicioasa! 😘🎂😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim2/9/22

    Super prajitura! Facea mama mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-am trezit amintiri frumoase, o zi minunata sa ai!

      Ștergere
  5. Anonim22/11/22

    Arată delicios!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim22/11/22

    La ce temperatura se coace blatul?multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 180 grade...este mentioat acest lucru in articol.

      Ștergere
  7. Anonim22/11/22

    Multumesc frumos pentru rețeta a ieșit super

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim24/11/22

    Mulțumesc frumos pentru rețete!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim3/1/23

    Bună ziua!Am făcut de două ori Rumba și am avut aceeași problemă: nu pot tăia prăjitura bine pentru că foile de napolitană s-au făcut ca de cauciuc.Nu știu unde greșesc.😥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Nu cred ca greseti undeva. Probabil foile sunt de vina....incearca sa schimbi firma.

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).

Suntem si pe facebook!