Daca probati reteta mea de Prajitura Rumba, va astept cu drag sa reveniti si sa imi suneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat tarieste inavata😍.
Ingrediente
Blat:
- 8 albusuri
- 150 g zahar(6 linguri)
- 150 g faina(6 linguri)
- 150 g miez de nuca
- 300 g rahat
- 2 plicuri zahar vanilat
- un varf cutit de sare
- 8 galbenusuri
- 175 g zahar(7 linguri)
- 200 ml lapte
- 1 lingura cu varf de faina
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 200 g unt (82% grasime) moale
- 2 foi mari de napolitana
- 4-5 patratele de ciocolata 50% cacao(25-30 g)
- 2 linguri lapte
- 1 lingura ulei
Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la foc mediu(180 °C) si
tapetam o tava(25x 35 cm) cu hartie de copt. Udam inainte tava ca hartia sa se
aseze frumos in ea. Prajim usor nuca intr-o tigaie, apoi o rupem bucati mari.
Rahatul il taiem in cubulete. Cernem faina intr-un bol mai incapator, adaugam
peste ea nuca si rahatul, apoi amestecam. Lasam deocamdata bolul deoparte.
Blat:
Peste albusuri presaram sarea si le
mixam pana devin spuma. Adaugam in 2-3 reprize zaharul si zaharul vanilat mixand bine de fiecare data ca sa se dizolve tot zaharul. Trebuie sa obtinem o bezea tare si lucioasa.
Cand s-a format bezeaua incorporam(cu spatula sau lingura) treptat ingredientele
solide(faina, rahatul si nuca). Amestecam usor de jos in sus ca sa nu se lase
bezeaua. Punem compozitia in tava pregatita, o nivelam si scuturam usor tava. O
dam la cuptor pentru aproximativ 20-25
de minute sau pana blatul se rumeneste frumos . Cand este gata, scoatem blatul cu
hartie cu tot din tava si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Punem galbenusurile intr-o cratita
impreuna cu zaharul si faina, apoi amestecam cu telul. Turnam treptat laptele in
timp ce amestecam. Punem cratita pe foc foarte mic si amestecam continuu pana
compozitia se ingroasa ca o budinca. Din momentul in care incepe sa fiarba in
maxim 5 minute crema ar trebui sa fie gata. Dam deoparte, adaugam esenta,
amestecam si punem peste crema o folie alimentara. O lasam la racit.
Dupa ce se raceste mixam untul spuma, apoi incorporam treptat crema racita.
Asamblare:
Decupam foile de napolitana, sa fie de
marimea blatului. Punem o foaie pe o tava sau o planseta si intindem peste ea
jumatate din crema. Deasupra asezam blatul racit, il apasam usor si intindem si
restul de crema. Acoperim cu ultima foaie de napolitana. Deasupra asternem
hartie de copt(am folosit hartia pe care am copt blatul), asezam un tocator sau
o alta greutate si dam tava cu prajitura la frigider peste noapte sau pentru
cel putin 4-5 ore. Dupa acest timp, scoatem prajitura din frigider si indreptam
marginile cu un cutit bine ascutit. Decoram prajitura cu ciocolata topita in lapte si unt.
Eu am topit ciocolata si am pus-o intr-o seringa de bucatarie, dar se poate pune
intr-o punguta sau pur si simplu se ia cu lingura din ea si se traseaza linii peste
foaia de napolitana. Dam prajitura din nou la frigider cat sa se intareasca
glazura (15-20 de minute), apoi o portionam. DE-LI-CIU!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un
comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti
munca😊. Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Buna ziua, ce dimensiuni are tava in care ati copt blatul?
RăspundețiȘtergereBuna! 25x35 cm...am scris si in reteta :) ) O seara frumoasa!
ȘtergereMulțumesc de rețetă.de f milt timp caut aceasta rețetă.o făcea mama când eram copii
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur ca ai gasit-o :) O zi frumoasa sa ai!
ȘtergereAm făcut-o. Delicioasa! 😘🎂😘
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut.
ȘtergereSuper prajitura! Facea mama mea!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-am trezit amintiri frumoase, o zi minunata sa ai!
ȘtergereArată delicios!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos
ȘtergereLa ce temperatura se coace blatul?multumesc
RăspundețiȘtergereLa 180 grade...este mentioat acest lucru in articol.
ȘtergereMultumesc frumos pentru rețeta a ieșit super
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur sa aud asta! :)
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețete!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o zi frumoasa!
ȘtergereBună ziua!Am făcut de două ori Rumba și am avut aceeași problemă: nu pot tăia prăjitura bine pentru că foile de napolitană s-au făcut ca de cauciuc.Nu știu unde greșesc.😥
RăspundețiȘtergereBuna. Nu cred ca greseti undeva. Probabil foile sunt de vina....incearca sa schimbi firma.
Ștergere