Ingrediente:
- 600 g faina
- un pachet margarina (250 g)
- 100 g zahar pudra
- 150 ml bors sau 150 ml apa minerala+ 1 lingura cu otet
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu sau praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un varf cutit de sare
- 2 borcane mici cu gem de prune(borcan de 370 g) sau orice gem aveti
- 125 g miez de nuca (o cana)
Cernem faina intr-un castron. Daca folosim praf de copt il punem si pe acesta si il amestecam cu faina. Peste faina radem margarina(la temperatura camerei) sau o taiem cubulete. Adaugam zaharul si sarea, apoi amestecam bine pana se incorporeaza faina in margarina.
Incepem sa framantam adaugand treptat borsul. Punem esenta si bicarbonatul stins intr-o lingurita de otet. Aluatul nu trebuie framantat mult, il vom framanta doar cat sa se adune intr-o bila. Daca mai este nevoie mai putem adauga 1-2 linguri cu faina. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de tare. Cand este gata, rupem un sfert din aluat, il infasuram in folie alimentara si il punem in congelator. Tocam nuca cu cutitul si o amestecam cu gemul.
Bucata ramasa de aluat (cea mare) o intindem cu sucitorul direct pe hartie de copt si o transferam cu totul intr-o tava (22 x 32 cm), merge si una putin mai mare. Intindem peste ea gemul amestecat cu nucile. Scoatem bucata de aluat din congelator si o radem deasupra gemului. Dam tava cu prajitura la cuptorul preincalzit la foc mediu (170-180°C) pentru aproximativ 45-50 de minute sau pana prajitura se rumeneste usor deasupra. Cand este gata, lasam prajitura sa se raceasca in tava, apoi o scoatem si o portionam. DE-LI-CIU!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Este foarte buna...abia astept sa o incerc. Nu am mai facut-o de f mult timp
RăspundețiȘtergereAtunci trebuie sa o faci cat mai curand :) O zi buna sa ai!
ȘtergerePot înlocui margarina cu ulei?
RăspundețiȘtergerePot înlocui margarina cu ulei?
RăspundețiȘtergereNu am incercat, dra cred ca merge.
ȘtergereFoarte bună. Astăzi am preparat-o !🤗
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut :) O zi buna!
ȘtergereEste foarte bună în curând o fac fiind și post.
RăspundețiȘtergereAstept sa imi spui cum ti-a iesit. O zi buna!
ȘtergereVreau sa încerc și eu rețetă asta, dar nu folosesc margarina deloc în casa, o sa înlocuiesc margarina cu ulei. La o căutare pe GOOGLE am aflat ca o lingura de ulei are 17gr, asta înseamnă că trebuie să pun 14 linguri sijumatate sau 15 de ulei ca să fie echivalent cu 250g de margarina. Poate informația asta va fi de folos și altcuiva. Mulțumesc pt rețetă. 😊
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumim si noi pt informatie! <3
ȘtergerePrăjitura copilăriei. Chiar pierdusem rețeta lăsată de mama noastră draga. O sa o fac cât de curând posibil. Mulțumim pentru sfaturi.
RăspundețiȘtergereCu mare drag, ma bucur ca ai gasit reteta. Pup, o zi frumoasa!
Ștergere