16.01.2019

Placinta delicioasa cu dovleac, de post

Aluatul acesta pe care l-am folosit la placinta imi place tare mult chiar daca nu contine oua, unt sau lapte. Este un aluat rapid pe care il putem umple cu mere, branza sau dovleac. Astazi am ales varianta cu dovleac. A iesit o placinta super buna...v-o recomand cu mult drag! 💜


Daca probati reteta mea de Placinta delicioasa cu dovleac, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    

    Ingrediente
    Aluat:
  • 500 g faina
  • un pliculet drojdie uscata(7 g) sau 25 g drojdie proaspata 
  • 300 ml apa(aproximativ) 
  • 4 linguri ulei 
  • 1 lingurita zahar 
  • ¼ lingurita sare 
   Umplutura:
  • 1,5 kg dovleac ras 
  • 5-6 linguri de zahar sau dupa gust 
  • 3 pliculete zahar vanilat 
   In plus:
  • 5-6 linguri ulei pentru uns aluatul, blatul de lucru si placintele 
  • zahar pudra pentru pudrat placintele 


Mod de preparare:

Peste dovleacul ras punem zaharul si zaharul vanilat. Amestecam si il lasam asa cel putin 2 ore. In acest timp mai amestecam de 2-3 ori in el. Daca doriti, il puteti cali cu zaharul, apoi il lasati sa se raceasca.
Aluat:
Cernem faina intr-un bol, o amestecam cu drojdia uscata si facem o adancitura in mijlocul ei. Daca folositi drojdie proaspata puneti zaharul peste ea, o amestecati si o lasati 4-5 minute sa se lichefieze.
Punem pe foc un ibric sau alt vas cu apa, uleiul, zaharul(daca nu l-am pus peste drojdie) si sarea. Cand zaharul si sarea se dizolva dam ibricul deoparte.
Cand amestecul lichid devine doar caldut il turnam in bolul cu faina(in adancitura facuta) si incepem sa framantam. Framantam aproximativ 8-10 minute sau pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de tare cu care se lucreaza usor. Daca aluatul este prea tare mai adaugam 1-2 linguri cu apa, iar daca este prea moale punem putina faina.
Impartim aluatul (aluatul nu trebuie sa stea la crescut) in opt bile egale. Pe masa unsa cu putin ulei intindem(pe rand) fiecare bila intr-o foaie rotunda de aproximativ 20 cm diametrul.
Ungem o foaie cu ulei si o acoperim cu alta foaie neunsa. La fel procedam si cu celelalte foi.
In final vom avea patru pachete a cate 2 foi pe care le vom intinde cu sucitorul, tot pe rand, intr-un patrat de aproximativ 35x35 cm. Daca nu o faceti de post, puteti unge foile cu untura sau unt....cate 1/2 lingurita untura solida sau 1 lingurita unt moale pentru fiecare foaie.  
Presaram pe suprafata fiecarei foi dovleac(il stoarcem putin si pastram zeama) apoi rulam din ambele capete pana se intalnesc la mijloc. Strangem putin capetele ca sa nu iasa umplutura(vezi foto mai jos) si asezam placintele in tava aragazului tapetata cu hartie de copt. In sucul obtinut din stoarcerea dovleacului adaugam 2 linguri de ulei si pensulam placintele cu acest amestec lichid. Putem presara deasupra 1-2 linguri cu zahar. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180
°C) pentru aproximativ 35-40 minute sau pana placintele se rumenesc frumos. Cand sunt gata, scoatem tava din cuptor, punem deasupra placintelor un prosop curat si le lasam asa aproximativ 15 minute. Simplu, rapid si gustos! Sunt bune si calde si reci.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😍. Puteti sa distribuiti  pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.















Astazi 30.03 2020 am repetat reteta, doar ca am calit dovleacul impreuna cu zaharul.


8 comentarii:

  1. E minunata! Multumiri ptr reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu :) O zi frumoasa!

      Ștergere
    2. Anonim10/10/22

      Arata suuupeeer si cred ca gusty este la fel

      Ștergere
  2. Buna ziua tocmai ce am descoperit rețeta in cursul zilei o voi face mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. PansyP12/10/22

    Super bună! Multumesc ptr toate rețetele. Te urmăresc cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri si incredere. O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  4. Anonim17/11/24

    Este minunată reteta! Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!