17.09.2018

Gem de prune

Gemul de prune se prepara usor si este nelipsit din camara noastra. Este printre preferatele mele la categoria gemuri.💜


Daca probati reteta mea de Gem de prune, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


     Ingrediente:
  • 5 kg prune 
  • 2 kg zahar 
  • sucul de la o lamaie mai mare 







Mod de preparare:

Spalam prunele si le lasam la scurs in strecuratoare. Cand sunt bine scurse le rupem in doua si le scoatem samburii. Daca doriti le puteti taia in bucati mai mici. Punem prunele intr-o cratita( una care nu lipeste), in straturi alternative cu zaharul. Daca prunele sunt foarte dulci puteti reduce cantitatea de zahar la 1,5 - 1,7 kg. Adaugam si sucul de lamaie. Acoperim cratita cu capac si o lasam asa peste noapte ca prunele sa-si lase zeama. 
A doua zi ne ocupam de sterilizarea borcanelor: le spalam cu apa calda si detergent de vase, le clatim bine, apoi le asezam pe o tava fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. Capacele le vom pune la uscat doar dupa ce inchidem cuptorul. Punem tava cu borcanele in cuptor la foc mic(aprindem cuptorul dupa ce introducem tava) pentru 15-20 de minute, apoi inchidem cuptorul(acum punem si capacele in tava) si le l;asam in cuptor sa se raceasca. Din ingredientele mentionate mi-au iesit 12 borcanele de 370 ml cu gem, va spun asta ca sa stiti cam cate borcane sa aveti pregatite.
Amestecam in oala cu prune si o punem la fiert pe foc mediu. Cand incepe sa fiarba reducem putin focul. Inlaturam spuma care se formeaza deasupra prunelor, iar pe masura ce gemul se ingroasa amestecam mai des in el insistand pe fundul cratitei. Eu am fiert gemul o ora si jumatate deoarece cratita pe care am folosit-o a fost mai inalta si gemul a scazut mai greu. Timpul de fierbere poate varia in functie de cat de zemoase sunt prunele sau cat de larga este cratita in care le fierbem. Nu trebuie sa exageram cu fiertul deoarece gemul se va inchide la culoare si isi va schimba gustul. Gemul meu era destul de lichid cand l-am pus in borcane, dar a doua zi s-a inchegat si a fost perfect. Dupa gustul fiecaruia se pot adauga la sfarsit vanile, rom sau nuci. Eu l-am lasat simplu.
Punem gemul fierbinte in borcane si pe masura ce le umplem le inchidem imediat cu capace si le intoarcem cu gura in jos. Le lasam sa stea pe capac 15 minute (in acest timp se va creea vaccum in borcan), dupa care le intoarcem in pozitia normala. lle acoperim cu o patura sau un prosop gros si le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent. La final etichetam borcanele si le depozitam in camara. Simplu si bun...ca ACASA!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca✌. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.












Si la acesata prajitura merge bine acest gem. Reteta o gasiti AICI.

6 comentarii:

  1. Reteta ta este superba ptr ca este cea mai simpla reteta din tot ce am văzut pe alte situri !🥰🥰🥰 multumesc si ptr primire in grup !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu, o zi buna!

      Ștergere
  2. Am incercat unele rețete de la tine,toate mi-au ieșit super,clar voi încerca și gemul de prune.Iti mulțumesc pentru rețete, îmi place stilul tău,mai exact faptul că nu complici lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, ma bucur ca incerci si ca iti plac retetele mele. Iti multumesc si eu pentru aprecierei si vizita....te mai astept cu drag!

      Ștergere
  3. Anonim24/11/23

    Am ancercat reteta gem de prune foarte bun multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, ma bucur ca v-a placut. O zi frumoasa!

      Ștergere