23.03.2018

Prajitura Boema

Prajitura Boema este o prajitura cu blat insiropat, glazura si crema de ciocolata si o avelina generoasa din frisca...irezistiblila!  Se prepara relativ usor, este spornica si pe placul tuturor.😎

Dupa ce probati reteta mea de Prajitura Boema, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.


    Ingrediente
    Blat:

  • 5 oua 
  • 5 linguri cu zahar(125 g) 
  • 5 linguri cu varf de faina(125 g) 
  • 1 lingura cu varf de cacao neagra(25-30 g) 
  • 3 linguri ulei (50 ml) 
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt 
  • un varf cutit de sare 
    Sirop:
  • 8 linguri cu zahar(200 g) 
  • 400 ml apa 
  • o lingurita cu esenta de rom 
    Glazura:
  • 150 g ciocolata cu 65% cacao 
  • 150 ml smantana pentru frisca 
  • 50 g unt 
    Crema ganache:
  • 300 g ciocolata cu 65% cacao 
  • 300 ml smantana pentru frisca 
    Decor:
  • 400ml smantana pentru frisca 
  • 2 linguri cu zahar pudra (sau dupa gust) 
  • 1-2 linguri cu glazura 

Mod de preparare.
Recomand sa faceti prima data crema ca sa aiba timp suficient sa se raceasca .
Crema ganache:
Punem smantana pentru frisca intr-un vas pe foc mic si cand aceasta se infierbanta(fara sa fiarba) dam vasul deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam putin, doar cat sa acoperim ciocolata cu smantana si lasam 5-7 minute pana ciocolata se topeste. Cand aceasta s-a topit amestecam bine cu telul pana la omogenizare. Lasam amestecul de frisca si ciocolata sa ajunga la temperatura camerei, apoi il dam la frigider pana se raceste bine(2-3 ore, fara sa se intareasca prea tare).
Cand se raceste suficient il mixam pana devine spumos(2-3 minute), dar nu insistam prea mult ca se poate taia.
Pana la intrebuintare pastram crema la frigider.
Blat:
Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180°C), apoi tapetam o tava(25x35cm) cu hartie de copt.
Separam albusurile de galbenus. Cu ajutorul unui tel amestecam galbenusurile cu uleiul, apoi adaugam esenta de rom si lasam deoparte. Peste albusuri punem sarea si le mixam spuma. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam bine pana acesta se dizolva. Punem treptata si amestecul de galbenus si ulei. Tot cu telul sau o spatula de bucatarie incorporam faina amestecata si cernuta cu cacaoa si praful de copt. Turnam compozitia in tava pregatita dinainte, o nivelam si dam tava la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute. Inainte de a scoate blatul din cuptor facem testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul lui si daca iese curata, fara aluat prins de ea inseamna ca este copt.
Sirop:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc si amestecam continuu pana acesta se caramelizeaza si devine lichid. Avem grija sa nu il ardem, pentru ca devine amar. Turnam apa(atentie la aburi!) si lasam sa fiarba pana se topeste tot caramelul. Dam deoparte, adaugam esenta de rom si lasam siropul la racit.
Glazura:
Punem toate ingredientele intr-un vas pe baie de aburi. Amestecam pana ciocolata si untul sunt complet topite.
Décor:
Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece inainte sa o batem. Punem smantana in vasul mixerului sau intr-un bol mai inalt si o batem mai intai la viteza mica pana incepe sa aiba consistenta, apoi la viteza mai mare. Cand devine cremoasa adaugam treptat zaharul si mixam pana frisca se intareste. Nu o mixam prea mult ca sa nu se taie. O tinem la frigider pana in momentul folosirii.
Asamblarea prajiturii Boema:
Punem blatul pe un platou si il insiropam. Indepartam marginile blatului cu un cutit bine ascutit, apoi il taiem in 24 de bucati cat mai egale pe care le distantam putin cu ajutorul cutitului. Glazuram fiecare bucata in parte(oprim 1-2 linguri din glazura pentru ornarea finala), apoi dam tava la frigider pentru 10-15 minute sa se intareasca glazura .
Cu o seringa de bucatarie (posh) spritam crema pe fiecare bucata de prajitura, iar deasupra cremei spritam cate un mot din frisca. Peste fiecare mot de frisca turnam cate putin din glazura oprita. Daca glazura se intareste o incalzim putin. Tinem prajiturile la frigider cel putin doua oare inainte de a le servi. Un deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

2 comentarii:

  1. Am făcut-o acum de Paște este super bună. Băiatul meu o adora. Va mulțumesc pentru toate rețetele pe care le postați întotdeauna au ieșit super bune. Paște fericit alături de cei dragi. 🥰🥰🥰

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu draga, ma bucur mult ca v-a placut. Iti multumesc si eu pentru apreceieri, toate cele bune!

      Ștergere