23.03.2018

Prajitura Boema

Prajitura Boema este o prajitura bine insiropata si are gust intens de ciocolata. Se prepara relativ usor, este spornica si pe placul tuturor.

Dupa ce probati reteta mea de Prajitura Boema, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.

loading...
      Ingrediente
      Blat:

  • 5 oua 
  • 5 linguri cu zahar(125g) 
  • 5 linguri cu varf de faina(125g) 
  • 1 lingura cu varf de cacao neagra(25-30g) 
  • 3 linguri ulei (50ml) 
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt 
  • un varf cutit de sare 
      Sirop:
  • 8 linguri cu zahar(200g) 
  • 400 ml apa 
  • o lingurita cu esenta de rom 
      Glazura:
  • 150 g ciocolata cu 65%cacao 
  • 150 ml smantana pentru frisca 
  • 50 g unt 
      Crema ganache:
  • 300 g ciocolata cu 65% cacao 
  • 300 ml smantana pentru frisca 
      Decor:
  • 400ml smantana pentru frisca 
  • 2 linguri cu zahar pudra (sau dupa gust) 
  • 1-2 linguri cu glazura 






Aici gasiti reteta PRAJITURII BOEMA SI IN VARIANTA DE POST.                                            


Aici gasiti si reteta AMANDINELOR.


Mod de preparare
Recomand sa faceti prima data crema, ca sa aiba timp suficient sa se raceasca .
Crema ganache:
Punem smantana pentru frisca intr-un vas pe foc mic si cand aceasta se infierbanta(fara sa fiarba) dam vasul deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam putin, doar cat sa acoperim ciocolata cu smantana si lasam 5-7 minute, pana ciocolata se topeste. Cand aceasta s-a topit amestecam bine cu telul pana la omogenizare. Lasam amestecul de frisca si ciocolata sa ajunga la temperatura camerei , apoi il dam la frigider pana se raceste bine(2-3 ore, fara sa se intareasca prea tare).
Cand se raceste suficient il mixam pana devine spumos(2-3 minute), dar nu insistam prea mult ca se poate taia.
Pana la intrebuintare pastram crema la frigider.
Blat:
Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180 grade), apoi tapetam o tava(25x35cm) cu hartie de copt.
Separam albusurile de galbenus. Cu ajutorul unui tel frecam galbenusurile cu uleiul, apoi adaugam esenta de rom si lasam deoparte. Peste albusuri punem sarea si le mixam spuma. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam bine pana acesta se dizolva. Punem si amestecul de galbenus si ulei. Tot cu telul sau o spatula de bucatarie incorporam faina amestecata si cernuta cu cacaoa si praful de copt. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt , o nivelam si dam tava la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute. Inainte de a scoate blatul din cuptor facem testul scobitorii (infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat Sirop:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc si amestecam continuu pana acesta se caramelizeaza si devine lichid. Avem grija sa nu il ardem, pentru ca devine amar. Turnam apa(atentie la aburi) si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul. Dam deoparte, adaugam esenta de rom si lasam siropul la racit.
Glazura:
Punem toate ingredientele intr-un vas pe baie de aburi. Amestecam pana ciocolata si untul sunt complet topite.
Décor:
Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece inainte sa o batem. Punem smantana in vasul mixerului sau intr-un bol mai inalt si o batem mai intai la viteza mica pana incepe sa se lege, apoi la viteza mai mare. Cand devine cremoasa adaugam treptat zaharul si mixam pana frisca se intareste. Nu o mixam prea mult ca sa nu se taie. O tinem la frigider pana in momentul folosirii.
Asamblarea prajiturii Boema:
Punem blatul pe un platou si il insiropam. Indepartam marginile blatului cu un cutit bine ascutit, apoi il taiem in 24 de bucati cat mai egale pe care le distantam putin cu ajutorul cutitului. Glazuram fiecare bucata in parte(oprim 1-2 linguri din glazura pentru ornarea finala), apoi dam tava la frigider pentru 10-15 minute sa se intareasca glazura .
Cu o seringa de bucatarie (posh) spritam crema pe fiecare bucata de prajitura, iar deasupra cremei spritam cate un mot din frisca. Peste fiecare mot de frisca turnam cate putin din glazura pusa deoparte.Daca glazura se intareste o incalzim putin. Tinem prajiturile la frigider cel putin doua oare inainte de a le servi.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti distribui pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Articole recente