Ingrediente:
- 500 g fasole boabe
- 2 cepe mari
- un morcov
- o bucatica de telina
- o mana de ardei gras(am folosit congelat)
- o frunza de dafin
- 2 linguri pasta de rosii si ardei (puteti inlocui cu bulion/pasta de rosii)
- 2-3 linguri ulei
- cimbru uscat
- boia dulce
- sare
- piper
- cateva frunze de patrunjel si marar
Alegem fasolea de impuritati, apoi o spalam si o punem intr-un vas. Turnam apa rece cat sa treaca peste ea cu doua palme si o lasam sa stea asa peste noapte ca sa se inmoaie. O punem intr-un loc mai racoros sau in frigider ca sa nu fermenteze. Boabele de fasole vor creste in volum de doua sau chiar trei ori, asa ca aveti grija sa o puneti intr-un vas incapator.
A doua zi inlaturam boabele care plutesc la suprafata apei si vom opari de doua ori fasolea inainte de gatire. Prin aceasta operatiune mai eliminam din substantele care produc balonarea. Cum procedam: scurgem apa in care a stat fasolea peste noapte, o inlocuim cu alta si o punem la fiert. Cand incepe sa fiarba o lasam sa clocoteasca 5 minute, apoi o scurgem din nou, punem alta apa si o lasam iarasi sa clocoteasca. Cand am terminat de oparit fasolea o punem la fiert cu alta apa cat sa o acopere cu 2 degete. Cand este fiarta pe jumatate adaugam o ceapa, morcovul, telina si ardeiul, toate tocate cubulete. Punem si o frunza de dafin si lasam sa fiarba la foc mic. Daca apa scade prea mult mai completam cu alta fierbinte. Separat, intr-o craticioara, incingem uleiul si calim o ceapa tocata marunt. Adaugam pasta de rosii si o cescuta de apa. Lasam sa fiarba pana sosul se leaga putin, dupa care il adaugam peste fasole cand aceasta este fiarta. Condimentam mancarea cu cimbru, boia, sare si piper. Mai lasam pe foc aproximativ cinci minute. La sfarsit adaugam verdeata tocata marunt. Alaturi de muraturi si paine proaspata este o bunatate!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😉. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta pentru FASOLE CU CIOLAN.
Aici gasiti retea pentru "ICRE" DE FASOLE.
E mortală!!!👍👍👍🙌
RăspundețiȘtergereFoarte bună ms astept si ALTCEVA
RăspundețiȘtergereCu drag...te astept in fiecare zi pe pagina mea cu mai multe preparate.
ȘtergereFelicitări, dragă Gicuța!
ȘtergereAm inteles ca ești din zona Buzăului si asta explica modul foarte asemănător în care gatim (fără ,evident, sa ma ridic la nivelul tau), eu fiind tot buzoiancă! Iti apreciez preparatele si ti consult rețetele cu multa incredere!
O alta coincidenta nostima este ca suntem tize !
Iti multumesc si eu, Gicuta, pentru aprecieri. Ma bucur mult cand intalnesc buzoience de-ale mele.
ȘtergereBună! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereBuna, cu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri, o seara frumoasa!
ȘtergereMinunat, felicitări pentru tot ceea ce faceți...
ȘtergereMultumesc!
ȘtergereCe bine arata! Maine am sa fac și eu. Mulțumesc frumos pt rețete,va urmăresc cu drag! Seara linistită!
RăspundețiȘtergere<3
ȘtergereIti multumesc si eu, o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergere🤤🤤😍
RăspundețiȘtergereFoarte buna
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru apreciere, te mai astept cu drag in bucataria mea virtuala!
Ștergere