Mod de preparare:
Prima data vom spala legumele si verdeturile, apoi le lasam sa se scurga bine de apa.
Cand sunt bine scurse incepem cu rosiile: indepartam orice urma de sticaciune, cotorul si coaja partial, apoi le tocam in cubulete. Taiem ardeii in doua si le scoatem cotoarele si semintele, apoi ii tocam in cubulete mici. Curatam morcovul de coaja si il dam pe razatoarea cu gauri mari. Celelalte radacinoase le dam pe razatoarea mica dupa ce le decojim. Taiem si verdeata marunt.
Dupa curatare mi-au ramas 7 kg de legume.
Le punem pe toate intr-un vas mare, presaram sare peste ele si le amestecam bine. La un kg de amestec vom pune 1 lingura cu varf de sare (30g). Le lasam aproximtiv o ora amestecand din cand in cand in ele.
Dupa acest timp punem zarzavatul, cu zeama cu tot, in borcane de 750 ml sau mai mici si le inchidem etans cu capace. Le asezam intr-o cratita pe fundul careia asternem mai multe straturi de coli de scris sau alta hartie. Turnam apa rece pana aproape de capace si punem cratita pe foc potrivit. Cand apa incepe sa clocoteasca reducem focul la mic si lasam sa fiarba aproximativ 50 de minute. La mine, in timpul fierberii, apa a scazut prea mult si am mai completat cu apa fierbinte.
Dupa acest timp oprim focul de sub cratita si lasam borcanele sa se raceasca lent in apa in care au fiert, acoperite cu o patura groasa. Din cantitatile mentionate mi-au iesit 11 borcane de 750 ml. Este foarte bun pentru ciorbite si se pastreaza bine si cativa ani.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Cum stau peste iarnă fara sa le puneți conservant? Mie îmi este cam teamă!! Reteta este minunată!!👍👍😉😉😊😊
RăspundețiȘtergereBuna! In primul rand tin sa-ti multumesc pentru vizita si ma bucur ca iti place reteta. Daca streilizarea borcanelor cu zarzavat se face corect, iti garantez ca zarzavatul tine si doi ani. Trebuie sa fim ff atenti ca legumele sa nu fie patate/stricate, iar borcanele sa se inchida perfect. Se depoziteaza la loc mai racoros. Te pup, o zi frumoasa in continuare!
ȘtergereStau foarte bine fierte la bleumarin, sterilizate bine.
ȘtergereDacă ai citit atentă rețeta ai văzut că scrie ca sunt sterikizate prin fierbere, țin foarte bine, asta estesibideea să nu se foloseasca conservanți, macar ce facem joi in bucătărie să fie bio , multumesc pt rețetă, am să fac și eu , așa face și mama zarzavaturi pt ciorba...
ȘtergereMi se pare interesanta, am făcut o și deloc grea. E super!!
ȘtergereMa bucur ca ti-a placut :)
ȘtergereÎmi place rețetă o sa o fac și eu asta cautam care se fierbe în bain marin ca asa stau cel mai bn..
ȘtergereStau bine si nesterilizate pt ca sarea conserveaza
ȘtergereProbabil, eu asa am procedat ;)
ȘtergereAm am facut si eu anul trecut2020 sunt super ff bune anul acesta am sa fac din nou
ȘtergereMa bucur ca ti-au placut si ca repeti reteta. O zi minunata!
ȘtergereReteta este foarte bună. Mulțumesc pentru ea.
ȘtergereCu drag, si eu iti multumesc pentru vizita si comentariu!
ȘtergereFoarte buna reteta! Exact asa o facea si mama mea cand eram noi mici. Si ne placea sa participam la preparare si sa mancam pe ascuns din legume :). Iar mama ne certa asa in gluma... Ce e diferit e ca le inveleam in carpe de bucatarie si le puneam la fiert in bain marie, si pe-atunci nu erau capace cu filet.. Spor la treaba!
ȘtergereBuna dimineata, Ruxandra! Si eu reteta tot de la mama o stiu. Iti multumesc pentru vizita si comentariu, o zi frumoasa!
ȘtergereBună ziua... eu zic ca mai bine va pun banii în cont și îmi trimiteți mie borcanele��
RăspundețiȘtergereBuna, Ana! Am nevoie doar de adresa ta, iti fac cadou cateva borcanele ;) Te pup si iti multumesc pentru vizita!
ȘtergereMulțumesc mult pentru rețetă, am să o fac și eu!
ȘtergereMulțumesc mult pentru rețetă, am să o fac și eu!
ȘtergereCu drag! O zi frumoasa!
ȘtergereReteta este super. Multumesc. Multa sanatate.
ȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu ca imi urmaresti postarile, o zi buna!
ȘtergereUn singur lucru Nu- mi place. Nu pot toca cubulete si radacinoasele? Cum sa facem Ciorba cu ele date prin razatoare?
ȘtergereDesigur, se pot toca cubulete. O zi frumoasa!
ȘtergereFelicitari si multumim pentru retete.
RăspundețiȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita!
ȘtergereUknown se scrie bain marie nu bleu marin
ȘtergereScuze, corect se scrie/spune "BAIN MARIN" . Expresia provine din limba franceza si ,in traducere, inseamna "BAIE MARINA". Multumiri, Gicuta, pentru reteta !!!
ȘtergereSuper reteta
RăspundețiȘtergereIi multumesc si pentru apreciere si pentru vizita! O zi buna!
ȘtergereVoi incerca cu drag aceasta rețetă...multumesc si multă sanatate va doresc.....si eu tot fara conservat fac toate conservele pentru iarnă, sterilizatul este foarte ok....multumim pentru retetele tale...o zi frumoasă iti doresc ...
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru incredere si pentu vizita, Renesmee. Te pup, o noapte linistita!
ȘtergereBună vă mulțumesc pentru rețetă ieste foarte bună și stă doi ani nu se strică
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Te pup, o zi frumoasa!
ȘtergereFoarte bună rețeta.
ȘtergereMultumesc! :)
ȘtergereE o problema daca radacinoasele le dau pe razatoarea mica?
RăspundețiȘtergereNu este, le poti maruntii dupa preferinta
ȘtergereAm facut anul trecut. M-ai am cateva borcane,ca am pus in borcane mici. S-au pastrat ff.bine si anul acesta o sa pun.
RăspundețiȘtergereDa, se pastreaza foarte bine si 2 ani. Iti multumesc pentrui vizita,te mai astept cu drag in bucataria mea virtuala.
RăspundețiȘtergereBună o întrebare am și eu aceasta rețetă o pot face fara fierbere și să pun conservant in ea?oricum o sa incerc și asta sigur este buna,mulțumesc!🤗
RăspundețiȘtergereBuna, daca pui conservant, se pastreaza bine
ȘtergereMulțumesc frumos pentru răspuns!
RăspundețiȘtergereCu mult drag!
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețetă.
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețetă
ȘtergereCu drag
ȘtergereBuna reteta am sa incerc si eu va multumesc
RăspundețiȘtergereCu drag! Astept impresii... o saptamana frumoasa, Vali!
ȘtergereVa salut ! Am vazut la unele zarzavaturi ca se pune aspirina e ok daca pun si eu ??? Anul trecut am facut si eu dar era alta reteta cu cate 6 kg din fiecare ardei galbeni capia rosi etc
RăspundețiȘtergereBuna, Dany! La aceasta reteta nu este nevoie de niciun fel de conservant.Daca tu consideri ca locul de depozitare nu este unul racoros, poti adauga o aspirina la kg de legume. Iti doresc o zi frumoasa si iti multumesc pentru vizita!
ȘtergereOk va multumesc frumos . Eu o tin intr-un dulap protajate cu o patura asta fiind intr-o hala ca acolo lucrez , dar ce sa zic au fost ok si anul trecut nu au inchetat ca am pus cam de tot ce sa putut dar uitasem reteta si de aceea am intrebat
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereBună. Ceva de genul fac si eu numai că nu știam că se pot fierbe puneam doar conservant. SI ceapă 😉
RăspundețiȘtergereBuna! Daca le fierbi, nu mai este nevoie de conservant :)
ȘtergereBuna Gicuta! Multumesc pt reteta, de-abia astept sa o incerc. Ceapa se poate adauga sau ii schimba complet gustul? Se mai pot pune si alte condimente, gen oregano, busuioc, ulei de masline?
RăspundețiȘtergereBuna! Nu, iti recomand sa faci reteta cu ingredientele descrise.... Te pup, o zi frumoasa!
ȘtergereBuna ziua!O reteta cu zarzavat dar fara rosii si ardei se poate sa mi spuneti?
RăspundețiȘtergereBuna! Nu am, imi pare rau.
ȘtergereSuper rețeta!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereFoarte bun a iesit. Am facut anul trecut din cantitati duble, acum am revenit iar pt retete :)
RăspundețiȘtergereVa multumim 💖
Cu drag, ma bucur ca ti-a placut. O zi frumoasa sa ai!
Ștergere
RăspundețiȘtergeresinteti o dulce
Am facut 3 ani la rand reteta .A iesit bine in primii 2 dar in ultimul an mi s-a stricat fierbeau .Eu cred ca e de la sare era trasa ca mi s-au stricat si unele muraturi.
RăspundețiȘtergereBuna. Da, sarea are un rol foarte important in conservarea legumelor. Imi pare rau pentru esec, o zi frumoasa!
ȘtergereFolosiți sare neiodata gema pentru murăturI.
ȘtergereSare pentru muraturi am folosit :)
ȘtergereAm facut reteta ta,mi se pare cea mai buna combinatie intre cantitati deoarece telina si pastarnacul au un gust mai intepator, iar celelalte legume sunt mai dulci..au iesit perfecte la gust .revin si cu poze.
RăspundețiȘtergereMulttumesc.
Ma bucur mult ca iti place :) Pup, o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereBuna ziua, borcanele in care se pun legumele sunt sterilizate inainte, sau doar spalate foarte bine? Am vazut ca la unele conserve borcanele se sterilizeaza prin tinerea lor in cuptor cateva minute. Multumesc!
RăspundețiȘtergereBuna. Nu este nevoie sa le sterilizam inainte. Spalate si sterse bine.
Ștergeream borcane foarte multe si nu stiu ce sa fac cu ele daca va intereseaza vi le dau cu cea mai mare placere.
RăspundețiȘtergerestau in bucuresti.sector 3.
Iti multumesc mult ca te-ai gandit la mine....deocamdata am suficiente borcane :) Ma interesez si daca aflu pe cineva care are nevoie, te contactez. O zi frumoasa! <3
ȘtergereExistă un grup de Facebook, se numește Schimbarea borcanelor. Acolo se pot dona.
ȘtergereMultumim!
ȘtergereCu Mare drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si te mai astept :)
Ștergerebuna am facut si eu aceasta reteta de zarzavat cu o mica modificare;rosii decojite si date prin blender si apoi am fiert pur si simplu 40 de minute apoi le-am pus fe
RăspundețiȘtergererbinte in borcane si lasate 24 de ore sub patura .a iest o minunatie multam de reteta.
Buna. Sunt convinsa ca sunt bune preparate si in acest fel. Pup, o zi fumoasa!
ȘtergereMultumesc pentru reteta. Il incerc
RăspundețiȘtergereretetele tale sant minunate te urmaresc mereu
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta, puup o zi frumoasa! <3
ȘtergereBuna dimineata! Se pare că la orice vârstă avem de invatat. Deci dacă borcanele le tinem intr un loc nu prea răcoros,de preferință se sterilizeaza fierband 50 de minute. Dar făcând asta,legumele nu se fierb prea tare? Pana acum am pus conservant și legumele au rămas întregi, aproape. Multumesc!��
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Prin sterilizare legumele nu se inmoaie deloc...iti recomand cu incredere aceasta reteta. Pup, o zi frumoasa si iti multumesc pentru vizita.
ȘtergereMultumesc pentru retete. Tot ce am incercat a iesit foarte bun.....
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur sa aud asta. Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu. Te mai astept cu drag!
ȘtergereBuna dimineata , eu fiind o persoana mai comoda dau toate legumele prin robotul de bucatarie.Copii mei fiind moftueosi trebuie sa maruntesc bine legumele , in rest procedez la fel.Stau foarte bine peste iarna.
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca ieste la fel de gustos. Pup, o zi frumoasa!
ȘtergereBună dimineața.50 de minute de când punem borcanele în oală sau de la primul clocot? Mulțumesc frumos pentru răspuns. Vă pup și vă doresc multă sănătate
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! 50 de minute dupa primul clocot. O zi minunata sa ai!
ȘtergereBuna ziua!Am citit reteta dvs acum vreo 3 ani si am incercat-o.E perfecta!Cantitatile sunt bune iar gustul perfect.Eu nu le fierb din comoditate :) Le bag la cuptor cam o ora si le las sa se raceasca in el.Au tinut perfect.Va multumesc!
RăspundețiȘtergereBuna, ma bucur ca iti place. Mi-ai dat o idee buna cu cuptorul...te imbratisez cu drag!
ȘtergereBună ziua! Se fierb legumele în ciorba?
RăspundețiȘtergereBună ziua! Se fierb legumele în ciorba?
RăspundețiȘtergereBuna, desigur!
RăspundețiȘtergereDe unde cumparati borcanele?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Locuiesc in Bucuresti si le-am cumparat de la pita Obor.
ȘtergereAm facut anul trecut, exact dupa reteta Gicutei, fara consrrvant, l am tinut in balcon si a fost minunat. Multumesc, Gicuta pt reteta si asteptam in toamna asta sa ne mai dai retete.
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca reteta mea ti-a fost de folos. Te imbratisez cu drag!
ȘtergereDaca pun cate o aspirina are ceva? Sa fiu mai linistita ca nu se strica?
RăspundețiȘtergereSe poate pune, nu se intampla nimic rau.
ȘtergereDragă Gicuța, rețeta ta mi se pare excelentă. O voi face cu siguranță. Îți doresc multă sănătate, să mai poți pune și alte rețete la fel de minunate. Te pup
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru incredere! Te astept pe pagina mea de facebook si cu alte retete minunate! O zi frumoasa!
ȘtergereFac aceasta rețetă de 4-5 ani și în fiecare an mi.au ținut fără niciun fel de problema.
RăspundețiȘtergereEste foarte bun a rezistat doi ani.Multumesc pt rețetă!
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru vizita, aprecierei si comentarii.
ȘtergereSe pot congela?
RăspundețiȘtergereDesigur, se pun in pungute portii cat se folosesc o singura data.
ȘtergereSe urmeaza toata reteta pana la umplerea borcanelor, nu? Daca le congelez banuiesc ca nu se adauga sare in amentec. Multumesc pt reteta si raspunsuri!!!
ȘtergereAna
Buna Ana! Asa este, daca doresti sa congelezi zarzavatul nu este nevoie de sare. O seara frumoasa sa ai.
ȘtergereBuna seara. Legumele nu se fierb impreuna in cratiță ? Doar se amesteca si pe urma se pun in borcane si borcanele le fierb?multumesc
RăspundețiȘtergereBuna. Nu, nu se fierb, se pun crude in borcane, apoi se sterilizeaza borcanele pline.
Ștergere