01.02.2017

Prajitura Televizor

Inca una din prajiturile copilariei...se prepara relativ usor, doar ca necesita putin mai mult timp. Contine doua foi coapte pe dosul tavii, un blat pufos de pandispan si crema aromata de vanilie. Este spornica si delicioasa.💜


Daca probati reteta mea de Prajitura Televizor, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite...omul cat traieste invata💜.
    

    Ingrediente
    Blat maro:

  • faina(aproximativ 500 g) 
  • 2 oua 
  • 8 linguri zahar pudra 
  • 2 linguri cacao 
  • 8 linguri ulei 
  • 8 linguri apa 
  • o lingurita esenta de rom 
  • 1 pliculet amoniu de prajituri(7 g) 
  • un varf cutit de sare 
    Blat galben:
  • 6 oua 
  • 8 linguri faina 
  • 8 linguri zahar 
  • 4 linguri ulei 
  • o lingurita coaja de lamaie 
  • o lingurita esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare 
    Crema:
  • 1 litru lapte 
  • 8 linguri zahar 
  • 8 linguri faina 
  • 250 g unt 82%grasime 
  • 2 fiole esenta de vanilie 
  • un farf cutit de sare
    Glazura:
  • 200 g ciocolata 50%cacao 
  • 50 g unt 
  • 50 ml lapte
    In plus:
  • 3-4 linguri gem de capsuni 



Mod de preparare
Blat maro: am mixat ouale cu zaharul si sarea pana acestea s-au albit. Am adaugat uleiul, apa, amoniul stins in otet si cacao. Am inceput sa framant adaugand faina pana a iesit un aluat potrivit de tare.
Am lasat aluatul la odihnit 20 de minute, apoi l-am impartit in doua. Am intins 2 foi (dimensiunea aproximativa 30x35 cm) pe care le-am copt pe dosul tavii. Am intins aluatul direct pe hartie de copt, apoi l-am transferat cu totul pe fundul tavii. Am copt fiecare foaie 10-12 minute, apoi le-am lasat sa se raceasca.
Blat galben: am separam galbenusurile de albusuri. Am mixat albusurile cu putina sare pana am obtinut o spuma tare. Am adaugat zaharul lingura cu lingura si am mixat in continuare pana s-a format o bezea tare si lucioasa. Am amestecat galbenusurile cu uleiul pus ca la maioneza, apoi am adaugat esenta si coaja de lamaie. Am incorporat compozitia de galbenusuri in albusurile batute spuma. La sfarsit am incorporat treptat faina cernuta, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus. Am pus aluatul intr-o tava(25x35 cm)in care am asternut hartie de copt. Am data tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180
°C) pentru aproximativ 25 de minute. 
Crema: am amestecat intr-un vas faina, zaharul, sarea si laptele. Am pus vasul pe foc foarte mic si l-am lasat sa fiarba pana compozitia s-a ingrosat. In acest timp am amestecat continuu cu telul. Cand a fost gata, am dat vasul deoparte si am adaugat esenta. Cand acest amestec s-a racit bine l-am adaugat treptat in untul mixat spuma.
Asamblare: peste prima foaie de blat maro am intins jumatate din crema, apoi am asezat blatul galben pe care l-am uns pe ambele parti cu gem. Am intins si restul de crema si am pus si cel de-al doilea blat maro. Am infoliat prajitura, am asezat un tocator deasupra ei si am lasat-o in bucatarie peste noapte.
Glazura: am pus toate ingredientele intr-un vas si le-am topit pe baie de aburi.
A doua zi am indepartat folia si am turnat aproximativ trei sferturi din glazura( calduta) in mijlocul prajiturii, apoi am nivelat rapid cu un cutit cu lama lata. Glazura ramasa am pus-o intr-o seringa de bucatarie si am trasat linii in forma de grilaj dupa ce prajitura a stat o jumatate de ora la frigider. Este o prajitura minunata... si ca gust si ca aspect.
Mai jos am atasat cateva fotografii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de DULCIURI.























4 comentarii:

  1. Anonim12/3/21

    Buna, Gicuta! Am incercat multe dintre retetele tale (cornulete, prajitura cu foi de zahar ars, negresa, etc.) si toate mi-au iesit foarte bine! As dori sa incerc si aceasta prajitura si, de aceea, te intreb daca ar merge si alt fel de gem, in afara de cel de capsuni. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Ma bucur ca incerci si mai ales ca iti reusesc si plac retetele mele. Referitor la gem, desigur...se poate inlocui cu orice gem ai sau iti place. Te imbratisez cu drag, o zi minunata!

      Ștergere
  2. Anonim14/11/22

    Foarte bună. Aspect și gust deosebit!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!