Ingrediente:
- 9 oua mari
- 1 cana si jumatate cu zahar(300 g)
- 2 cani si jumatate cu faina(375 g)
- 150 ml ulei
- 150 ml apa
- 1 lingura cacao
- coaja de lamaie
- 2 lingurite esenta de vanilie
- un pliculet praf de copt(10 g)
- un varf cutit de sare
Mod de preparare:
Pentru masurarea ingredientelor vom folosi o cana cu volumul de 250 ml sau daca aveti cantar le putei cantari. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Aprindem cuptorul la foc mediu(175-180°C), apoi punem hartie de copt in doua tavi mari..eu am folosit tavile de cozonac( 7x12x33cm).
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le batem cu telul in forma de para, apoi incorporam treptat uleiul...il punem in fir subtire ca la maioneza. La sfarsit aromatizam cu coaja de lamaie si esenta.
Punem zaharul si apa intr-o craticioara pe foc mic si o lasam sa fiarba 1-2 minute pana se dizolva zaharul si se formeaza un sirop.
Peste albusuri punem sarea si le mixam pana devin spuma. Turnam in fir subtire siropul fierbinte peste spuma de albus in timp ce mixam, apoi punem treptat si amestecul de galbenus si ulei. Lasam mixerul deoparte.
Cu ajutorul telului sau al unei spatule de bucatarie incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt, amestecand cu miscari largi, de jos in sus.
Turnam aluatul in tavile pregatite mai inainte si oprim 4-5 linguri in vas peste care punem cacaoa. Amestecam pana se omogenizeaza. Repartizam compozitia cu cacao peste cea alba, apoi amestecam/rotim cu coada unei linguri in interiorul formei ca sa obtinem aspectul marmorat. Punem tavile in cuptorul preincalzit pentru 40-45 de minute. In primele 15 minute NU deschidem usa cuptorului. Dupa ce au trecut 40 de minute putem sa facem testul cu scobitoarea: infigem o scobitoare in mijlocul checului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este copt. Daca nu, mai lasam checurile cateva minute in cuptor, apoi repetam testul. Optional, se poate pudra cu zahar. Cand sunt gata, scoatem checurile din tava cu hartie cu tot si le lasam sa se raceasca. Feliem checul cand este rece si il servim alaturi de cei dragi💜.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi
va astept pe pagina
mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma
puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta CHECULUI CU APA MINERALA.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta CHECULUI CU APA MINERALA.
La checul oparit nu e nevoie de praf de copt
RăspundețiȘtergereBa da, 1 pliculet. Scrie in reteta :)
ȘtergereAi incercat sa-l faci fara?
ȘtergereBuna seara. Azi am facut chec după reteta dv. Vreau să vă spun că nu am mîncat un chec mai bun decît acesta. Va felicit...va multumesc pt rețetă si va mai astept cu retete similare....
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur mult ca v-a placut. O zi frumoasa! <3
ȘtergereBună ziua, checul este super! Mulțumesc pentru rețetă!
RăspundețiȘtergereBuna. Cu mult drag, ma bucur ca ti-a placut!
ȘtergereMultumesc pentru reteta! Un chec delicios!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o seara frumoasa!
ȘtergereReteta prezentata de dvs este cea a checului copilariei mele! Va felicit pentru initiativa de a o populariza! Mereu mi s a parut cel mai bun chec dintre zecile de retete ale mamei!
RăspundețiȘtergereIti multumesc din suflet pentru vizita si comentariu, o zi buna!
ȘtergereLa galbenusuri trebuie pus tot cel 150 ml de ulei?
RăspundețiȘtergereNu am inteles partea cu adăugăm galbenusuri și uleiul. 😁
Da, galbenusuriele se amesteca cu cei 150 ml ulei
ȘtergereCel mai bun chec!Mulțumesc mult pentru rețeta!
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur ca v-a placut. Te mai astept si cu alte retete delicioase!
ȘtergereFoarte buna rețeta mulțumesc frumos!
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereBună Gicuța,
RăspundețiȘtergereAs vrea sa știu dacă este posibil cat reprezintă o cană cu faina/zahar in grame?
Mulțumesc în avans
Liliana
Buna, Liliana. O cana cu volumul de 250 ml plina cu faina cantareste 150 g, iar una cu zahar cantareste 200 g. O zi frumoasa!
Ștergere