28.06.2016

Salata de boeuf - pentru Craciun

Nelipsita de pe masa de Craciun si nu numai. Ne place tare mult si o preparam si pe parcursul  anului... indiferent de anotimp.❤ 


Daca probati reteta mea de Salata de boeuf (pentru Craciun) va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cum v-a iesit. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


  
Ingrediente:
  • 700 g carne de vita(rasol) sau un piept de pui
  • 500-600 g cartofi
  • 6 castraveti murati
  • 5 gogosari murati
  • 4 morcovi potriviti ca marime
  • o radacina de patrunjel si una de pastarnac
  • ½ radacina de telina
  • 150 g mazare congelata (optional)
  • sare
  • piper macinat

Pentru maioneza:

  • 350-400 ml ulei
  • 2 galbenusuri fierte
  • 2 galbenusuri crude
  • o lingurita mustar
  • zeama de lamaie (dupa gust)
  • sare dupa gust

 



Mod de preparare:
Punem carnea de vita/pui intr-o oala, turnam apa cat sa treaca peste ea cu 4 degete si ½ lingurita cu sare.  Punem oala pe foc potrivit si lasam carnea sa fiarba. O lasam pana se patrunde bine avand grija sa inlaturam spuma ori de cate ori se formeaza. Daca aveti oala sub presiune va recomand sa o folositi pentru a fierbe carnea de vita. Intre timp curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii punem intr-un castron cu apa rece. Curatam si spalam  morcovii, telina si celelalte radacinoase. Scoatem carnea fiarta, apoi o lasam la scurs si racit. In oala cu supa in care a fiert carnea punem mazarea si legumele curatate. Le lasam sa fiarba pana se patrund bine.
Intre timp taiem castravetii si gogosarii in cubulete si ii punem la scurs intr-o strecuratoare.
Cand legumele sunt fierte le scoatem la scurs si racit, apoi le taiem cubulete(mai putin mazarea ????). Taiem in cubulete si carnea. Supa in care au fiert carnea si legumele, nu o aruncam...o folosim la diverse mancaruri.
Maioneza:
Punem galbenusurile fierte si bine racite intr-un bol, adaugam sarea peste ele si le zdrobim cu furculita. Punem si galbenusurile crude, o lingurita de mustar, apoi omogenizam. Picuram ulei in timp ce amestecam continuu cu telul in forma de para. Cand maioneza capata consistenta incepem sa adaugam uleiul in fir subtire. Nu trebuie sa ne grabim, amestecam bine de fiecare data pana uleiul se incorporeaza complet, apoi mai punem altul. Spre sfarsit picuram zeama de lamaie dupa gust.
*
Intr-un bol incapator punem legumele si carnea, le amestecam si le  asezonam cu sare si piper macinat.
Punem maioneza(oprim cam 3 linguri pentru ornat) si amestecam in asa fel incat maioneza sa cuprinda legumele si carnea.
Punem salata pe un platou rotund, o nivelam deasupra si pe margine, apoi o imbracam cu restul de maioneza.
Eu am taiat fasii mici de castravete si gogosar si am dat forma unei coronite de Craciun....m-a ajutat si sotul meu ????. Salata arata minunat, nu-i asa?
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Sa va fie de folos!
Aici gasiti si alte retete cu APERITIVE/GARNITURI.














Mai jos gasiti cateva fotografii cu salate  facute la alte ocazii.
Aici gasiti reteta Pentru SALATA RUSEASCA SUBA
Aici gasiti reteta CHIFTELUTELOR CU MAIONEZA SI CEAPA MARINATA.




18 comentarii:

  1. Anonim22/12/16

    arata fb ..multumesc pt idei

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc Dna Gicuta ca existati!Retetele dvs sunt ca o mana cereasca pt mine.Faceti totul sa fie asa simplu.Datorita dvs ma pot ridica la nivelul bunicii,Dzeu sa o ierte,care era o gospodina desavarsita,ca dvs.Va multumesc!Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă mulțumesc pentru detalii. Între ele, am găsit și unele secrete.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salata arată minunat!Mulțumesc și vă doresc sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim14/12/22

    Va mulțumim ne sunt de folos toate rețetele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag. Iti multumesc si eu pentru aprecieri si vizita.

      Ștergere
  6. Anonim14/12/22

    Foarte gustoasă vă felicit! Sărbåtori fericite vă doresc! 🎄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri, sarbatori frumoase sa aveti si voi!

      Ștergere
  7. Anonim15/12/22

    Mulțumesc frumos D-na Gicuta! Crăciun fericit și an nou fericit va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim23/12/22

    Mulțumim pentru rețetă, chiar și unei începătoare că mine i-a ieșit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag. Ma bucur ca ti-a reusit, sarbatori frumoase!

      Ștergere
  9. Anonim29/12/22

    Vă felicit pentru tot ceea ce faceți! Sunt delicioase preparatele! Sunteți o sursă de inspirație, oricând, bine venită! Vă mulțumesc!!!! 🙏🏼❤️

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim28/4/23

    Dana Niculae Laffineur: din nou mą vad nevoită să intervin SALATA DE BOEUF tradusă din franceză în română este SALATĂ DE VITĂ,deci din start nu vom folosi decât carne de vită,iar mazarea nu are ce căuta in această retetă ,marele secret este un măr crud ras in rest adaosul de legume sau alt fel de carne deja trecem la SALATA RUSEASCA.Cautati istoricul SALATEI DE BOEUF si vă ve-ti lămuri.. O zi frumoasă !

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!