Ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta(400 g)
- 1 kg de iaurt gras
- 7-8 oua mari
- ¾ cana cu zahar
- 150 g stafide(optional)
- 2 linguri cu gris
- 2 lingurite cu coaja de lamaie
- un varf cutit de sare
- ulei pentru uns foile (aproximativ 100 ml)
Mod de preparare:
Prima data aprindem cuptorul la foc mediu(180°C). Punem intr-o tava(35x 25x 6 cm) hartie de copt avand grija sa imbracam si peretii acesteia. Pregatim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Daca doriti sa folositi stafide le puteti pune inainte la hidratat cu esenta de rom(cam o lingura), dar nu este obligatoriu. Eu cateodata le-am inmuiat, cateodata nu. Spargem ouale intr-un castron incapator si le mixam cu zaharul si sarea pana acestea incep sa se albeasca si cresc in volum. Zaharul il masuram cu o cana cu volumul de 250 ml. Daca doriti ca placinta sa fie mai dulce puteti adauga zahar in plus. Cu mixerul la viteza mica incorporam treptat iaurtul si grisul, apoi aromatizam cu coaja de lamaie. Asezam in tava jumatate din foile de placinta unse intre ele cu ulei. Daca sunt mai mari decat tava le incretim pana ajung la dimensiunea ei. Daca se intampla ca foile sa fie rupte sau sa se rupa, nu este nicio problema...le asezati in tava asa cum puteti, doar sa fie in strat cat de cat uniform. Peste foi turnam compozitia de oua si iaurt, apoi presaram stafidele si acoperim totul cu celelate foi unse intre ele cu ulei. Ungem si foaia de deasupra, apoi intepam placinta in 4-5 locuri cu o scobitoare sau o frigaruie din lemn. Placinta se poate face si in mai multe straturi. Adica puneti 3 foi unse intre ele cu ulei, apoi turnati din compozitia de oua si iaurt, iarasi 3 foi si iar compozitie...pana terminati foile si compozitia.
Introducem tava in cuptorul preincalzit pentru 45-50 de minute sau pana placinta se rumeneste frumos deasupra. Cand este gata, scoatem tava cu placinta din cuptor si o acoperim cu un prosop curat si usor umezit, apoi o lasam sa se raceasca. O portionam cand se raceste si o servim cu mare pofta ca-i tare buna😋.Varianta II:
Procedam la fel cum am scris mai sus, doar ca inainte de a pune placinta in cuptor turnam deasupra ei un amestec format din 2 oua batute cu o lingura cu zahar si o cana cu lapte. Este frageda, aromata , satioasa si tare gustoasa😋.
Procedam la fel cum am scris mai sus, doar ca inainte de a pune placinta in cuptor turnam deasupra ei un amestec format din 2 oua batute cu o lingura cu zahar si o cana cu lapte. Este frageda, aromata , satioasa si tare gustoasa😋.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta pentru PLACINTE POALE IN BRAU.
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Urmatoarele doua fotografii sunt cu placinta varianta ll.
Am inlocuit traditionala pasca cu aceasta placinta! De fiecare data am impresionat musafirii!
RăspundețiȘtergeree buna o fac si eu de ceva timp
ȘtergereArata bestial de bine......Zi frumoasa.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! O zi frumoasa si tie! <3
ȘtergereArata superb am sa o fac sieu
RăspundețiȘtergereIti multumesc! Reteta este foarte buna si usor de facut, ti-o recomand cu drag!
ȘtergereFoarte buna! Mulțumesc!
ȘtergereFoarte buna si usor de facut!
RăspundețiȘtergereAsa este, o zi minunata sa ai!
ȘtergereSuper bună. Este una din placintele favorite. Mulțumim doamna Gicuța.
RăspundețiȘtergereCu mult drag! O zi frumoasa sa aveti!
ȘtergereFac de mulți ani plăcintă de iaurt, dar îmi fac singura și foi. Nu îmi place cele de cumpărat.
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca iese buna si cu foi facute in casa :)
ȘtergereBuna, Gicuta!!! Iti urmaresc blogul cu incantare!!! Tot ce faci este minunat!!! As dori sa stiu cat de gras trebuie sa fie iaurtul pentru aceasta placinta!!! Este de ajuns daca are 3,5% grasime sau trebuie si mai gras!!!
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca imi urmaresti retetele. Da, un iaurt cu 3, 5 grasime este perfect pentru aceasta reteta. Te imbratisez cu drag, o zi buna!
ȘtergereSesizorului nu i prea place cu foi dincomert,am sa- ncerc sa o fac ,arata foarte apetisant! Mulțumim! Și spor va dorim!
RăspundețiȘtergereAstept sa imi spui daca i-a placut :) O zi minunata!
ȘtergereAm facut o azi pt a doua oara ,dupa reteta dvs,pot spune ca a devenit preferata mea.
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca este si pe gustul vostru. O zi frumoasa sa aveti!
ȘtergereArată foarte bine,am să încerc și eu.
ȘtergereMultumesc frumos. Iti recomand reteta cu incredere! :)
ȘtergereImi dau seama că este foarte bună numai din prezentarea ingredientelor și a modului de preparare. Să îmi cumpăr toate cele necesare, doar ce nu am, și să trecem la treabă! O duminică plăcută!
RăspundețiȘtergereBuna. Astept sa imi spui cum ti-a iesit. O saptamana minunata a ai!
ȘtergereFoarte bine arata si sigur gustoasa.neaparat o sa o fac!
RăspundețiȘtergereIti multumesc, Silvia! Astept sa imi spui cat de mult v-a placut.
ȘtergereFoarte buna! Multumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri. O zi buna!
ȘtergereMulțumesc pentru rețetă
RăspundețiȘtergereFoarte bine arată!
Cu drag, iti multumesc si eu pentru vizita si aprecierei. O zi minunata sa ai.
ȘtergereBună ziua! E bestiala reteta, am făcut o de mai multe ori. Vreau sa intreb ceva, oare cu lapte acru, prins, de vaca, va ieși?
RăspundețiȘtergereVa mulțumesc, dna Gicuta!
Buna. Ma bucur ca v-a placut. Se poate folosi si lapte acru, gras, doar ca trebuie dublata cantitatea de gris. O zi buna!
ȘtergereMulțumesc pentru reteta
RăspundețiȘtergereCu drag. Iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri.
ȘtergereSuper
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, o primavara frumoasa!
ȘtergereMulțumesc stimată doamnă, să aveți un sfârșit de săptămână minunat.
RăspundețiȘtergereCu mare drag, un safarsit de saptamana frumos sa aveti si voi!
ȘtergereAm făcut-o de mai multe ori ! Foarte ușor și rapid de realizat . Foarte gustoasă !
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut. Adevarat, este o placinta delicioasa si usor de facut. O zi frumoasa!
ȘtergereMinunată!
RăspundețiȘtergereMultumesc, o zi frumoasa!
ȘtergereMinunată! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi frumoasa!
Ștergere