28.03.2016

Tort cu crema de zahar ars

Usor de preparat si delicios!



loading...
      Ingrediente
      Caramel:
  • 8 linguri de zahar 
      Crema : 
  • 800 ml lapte 
  • 6 linguri zahar 
  • 5 oua 
  • 5 plicuri zahar vanilat 

      Blat: 
  • 4 oua 
  • 4 linguri faina 
  • 4 linguri zahar 
  • 2 lingurite esenta de rom 
  • 1 lingurita coaja de lamiae 
  • 1 lingurita praf de copt 
  • un praf de sare 
      Decor (optional):
  • 400 ml frisca batuta
  • nuci caramelizate(miezul a 10 nuci + 3 linguri de zahar)


Mod de preparare
Caramel: 
Cele 8 linguri de zahar le punem  la caramelizat intr-o cratita(am folosit o cratita de tuci de 3 litri cu diametrul de 23 cm),pana devine auriu. Rotim cratita pentru a intinde caramelul pe peretii vasuluiapoi lasam la racit.

Crema:
Mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana acesta se topeste.Turnam laptele usor peste oua amestecand cu telul. Punem amestecul de lapte si zahar in cratita tapetata cu zaharul ars.

Blat: 
Separam ouale si mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana devine o bezea. Incorporam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare apoi adaugam esenta de rom. La sfarsit incorporam  faina cernuta cu praful de copt amestecam usor cu o spatula de jos in sus.Punem si coaja de lamaie. Adaugam compozitia de pandispan peste amestecul de lapte si uniformizam. Pandispanul va sta deasupra laptelui, nu se va lasa la fund.





Dam cratita la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 40-45 minute, pana cand blatul se rumeneste si se dezlipeste de pe marginile cratitei. Cand este gata, scoatem cratita din cuptor si lasam 15-20 de minute sa se racoreasca. Cand s-a racorit punem un platou deasupra cratitei si dintr-o miscare o intoarcem,. Lasam sa se raceasca apoi indepartam cratita(vezi foto).

Nuci caramelizate: 
Punem intr-o craticioara pe foc zaharul  si cand se topeste si devine auriu adaugam nucile taiate in bucati mai mari.Amestecam bine si luam vasul de pe foc. Turnam nucile fierbinti pe hartie de copt (sau un tocator stropit cu apa)si cand se racesc le sfaramam.

Ornam tortul racit cu frisca batuta si nucile caramelizate. 
Sa va fie de folos! 
















loading...
loading...

6 comentarii:

  1. daca folosesc un bol oval termorezistent pot folosi aceleasi grame date in reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, depinde ce capacitate are bolul tau. Cratita mea are aproximativ 3 litri.Daca bolul tau este mai mic, poti reduce cantitatile. O zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Ouale se bat la un loc(albusuri cu galbenjusuri) sau separat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar la blat le separam, la crema le batem intregi.

      Ștergere

p.b.
});

Articole recente