Ingrediente
Caramel:
- 8 linguri zahar
Crema :
- 800 ml lapte
- 6 linguri zahar
- 5 oua
- 5 plicuri zahar vanilat
Blat:
- 4 oua
- 4 linguri faina
- 4 linguri zahar
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingurita praf de copt
- un varf de cutit de sare
Decor (optional):
- 400 ml frisca batuta
- nuci caramelizate(miezul a 10 nuci + 3 linguri de zahar)
Mod de preparare
Caramel:
Cele 8 linguri de zahar le punem la caramelizat intr-o cratita(am folosit o cratita de 3 litri cu diametrul de 23 cm) si il lasam pana devine auriu. Avem grija sa nu-l ardem. Cand este gata, rotim cratita pentru a intinde caramelul pe peretii vasului, apoi il lasam la racit.
Crema:
Mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana acesta se dizolva. Turnam laptele usor peste oua amestecand cu telul. Punem amestecul de lapte si zahar in cratita tapetata cu caramelul.
Blat:
Separam ouale. Peste albusuri presaram sarea si le mixam pana devin spuma. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana se formeaza o bezea. Punem galbenusurile, pe rand, mixand bine dupa fiecare, apoi adaugam esenta de vanilie. Incorporam faina cernuta cu praful de copt amestecand usor cu o spatula, de jos in sus. La sfarsit aromatizam cu coaja de lamaie. Luam cu lingura din compozitia de pandispan, si cu atentie, punem peste amestecul de lapte, oua si zahar. Uniformizam usor. Pandispanul va sta deasupra laptelui, nu se va lasa la fund.
Dam cratita la cuptorul preincalzit(foc mediu 175-180°C) pentru aproximativ 40-45 minute sau pana cand blatul se rumeneste si se desprinde de pe marginile cratitei. Cand este gata, scoatem cratita din cuptor si o lasam 15-20 de minute sa se racoreasca. Dupa acest timp, punem un platou deasupra cratitei si dintr-o miscare o intoarcem. Lasam sa se raceasca, apoi indepartam cratita(vezi foto).
Nuci caramelizate:
Punem zaharul intr-o craticioara pe foc potrivit. Cand se topeste si devine auriu adaugam nucile taiate in bucati mai mari. Amestecam bine si luam vasul de pe foc. Turnam nucile fierbinti pe hartie de copt (sau un tocator stropit cu apa)si cand se racesc le sfaramam.
Ornam tortul racit cu frisca batuta si nucile caramelizate. Este un tort rapid, racoritor si are gust MI-NU-NAT!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💚. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Arata minunat!
RăspundețiȘtergereMultumesc! <3
Ștergeredaca folosesc un bol oval termorezistent pot folosi aceleasi grame date in reteta?
RăspundețiȘtergereMaria, depinde ce capacitate are bolul tau. Cratita mea are aproximativ 3 litri.Daca bolul tau este mai mic, poti reduce cantitatile. O zi frumoasa!
ȘtergereOuale se bat la un loc(albusuri cu galbenjusuri) sau separat?
RăspundețiȘtergereDoar la blat le separam, la crema le batem intregi.
ȘtergereCe bine ca mi-ati amintit de acest tort....nu l-am mai facut de foarte multi ani. In acelasi mod il prepar si eu. Aveti retete foarte bune! Va apreciez. Irina
RăspundețiȘtergereIrina, iti multumesc mult pentru aprecieri. Ma bucur ca retetele mele te nspira. O zi frumoasa sa ai!
Ștergere