30.03.2016

Prajitura frageda cu dovleac

De toamna💜. O prajitura aromata si frageda de ti se topeste-n gura. Dovleacul se poate inlocui cu mere sau umplutura care va place😉

Daca probati reteta mea de Prajitura frageda cu dovleac, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


     Ingrediente
     Aluat:

  • 600-650 g faina 
  • 100 g zahar pudra 
  • 200 g untura solida(sau 250 g unt gras, moale) 
  • 150 g smantana grasa 
  • 2 oua 
  • coaja de lamaie(optional) 
  • un pliculet praf de copt 
  • un varf cutit de sare 
    Umplutura:
  • dovleac (1,700 kg) 
  • 6 linguri zahar(sau dupa gust) 
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • 1 lgt.scortisoara (sau dupa gust) 



Mod de preparare:
Aluat
:
Mixam  untura/untul cu ouale, zaharul si sarea, apoi adaugam smantana si coaja de lamaie si mai mixam putin. Cernem faina cu praful de copt si incepem sa o incorporam treptat in amestecul de untura si oua. Framantam rapid, cu mana, pana obtinem un aluat omogen, nu prea tare. Prima data adaugam doar 600 g de faina, iar daca aluatul mai cere, mai adaugam 1-2 linguri. Invelim aluatul in folie alimentara si il punem in frigider pana pregatim dovleacul.
Umplutura:
Spalam dovleacul, il taiem in bucati si indepartam semintele. Il punem intr-o tava in care am asternut hartie de copt. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru aproximativ o ora si jumatate. Cand dovleacul este copt, scobim miezul cu o lingura si il punem intr-un bol. Daca nu doriti sa coaceti dovleacul, il curatati de coaja si seminte, il dati pe razatoare si il caliti impreuna cu zaharul pana se inmoaie si scade toata zeama lasata.
*
Adaugam zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si il pasam cu mixerul vertical.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. Intindem prima foaie direct pe hartia de copt pe care o vom transfera intr-o tava (25x35 cm). Punem piureul de dovleac si acoperim cu cea de-a doua foaie. Avem grija sa acoperim dovleacul si pe margini. Intepam aluatul cu furculita si dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit(180
°C)
 pentru aproximativ 45 de minute sau pana prajitura se rumeneste usor. Cand este coapta, o scoatem din tava cu hartie cu tot.
Cand prajitura se racoreste presaram deasupra ei zahar pudra si cand se raceste o putem portiona. Pofta buna!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.
















9 comentarii:

  1. Bună! Bunbun,Multumim..am,pus_o la cuptor deja.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim28/11/22

    Mulțumim pentru rețetă, de când am găsit-o fac în fiecare săptămână și cu dovleac și cu mere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Ma bucur ca ai descoperit reteta dar mai tare ma bucur ca iti place. O seara minunata sa aveti!

      Ștergere
    2. Anonim28/10/23

      Mulțumesc!

      Ștergere
  3. Minunata aceasta prajitura, frageda și aromata. Mulțumesc pentru reteta! Cu siguranță o voi repeta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Loredana29/11/23

    Vă mulțumesc mult pentru această rețetă! Am preparat această prăjitură după rețeta dumneavoastră și a ieșit foarte bună. Am făcut apoi și cu umplutură de mere și brânză, am găsit tot aici pe blog. Aș mai vrea să fac cu mac, însă nu știu cum să fac umplutura, mai exact ce cantitate de mac, lapte și zahăr să pun ca să pot umple potrivit o tavă de 35×25 cm. Îmi puteți spune, vă rog mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim6/1/24

    Azi am facut aceasta placinta care a iesit ffff buna.Multumesc Gicuta si inca o data iti spun ,,La multi ani! Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, ma bucur ca v-a placut. La multi ani!

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!