28.02.2016

Salata de legume pentru iarna

Daca o incercati, sigur n-o sa regretati…este delicioasa!. Este o salata dulce-acrisoara care merge de minune langa o friptura sau o tocanita.💜   



Daca probati reteta mea de Salata de legume pentru iarna, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente:
  • 3,5 kg gogosari
  • 1 varza alba de aproximativ 1,2 kg
  • 1 varza rosie de aproximativ 1 kg
  • 1 conopida de aproximativ 1 kg
  • 1 kg morcov
  • 1 radacina telina de aproximativ 300 g
  • 1 l otet din vinde 9°
  • 300- 350 ml ulei (optional) 
  • 350-400 g zahar
  • 5-6 linguri cu sare de muraturi
  • piper macinat



Mod de preparare:
Conopida o desfacem in buchetele mici si o lasam jumatate de ora in apa rece. Dupa acest timp o punem intr-o strecuratoare si o trecem sub jet de apa. O lasam sa se scurga foarte bine.   
Spalam gogosarii, ii lasam sa se scurga, apoi ii stergem de apa. Ii taiem in jumatati si ii curatam de cotoare si seminte. 
Indepartam orice pata sau urma de stricaciune, apoi ii taiem fideluta. 
Curatam varza alba si rosie de primele frunze. Taiem fiecare varza in doua sau in patru bucati, apoi tocam fiecare bucata cat de fin putem. 
Curatam si spalam morcovul si telina, le stergem de apa si le dam pe razatoarea cu orificii mari.
Amestecam toate legumele intr-un vas mare. 

Punem otetul, uleiul(daca folositi), zaharul si sarea la fiert intr-un vas pe foc mic. Lasam sa fiarba pana sarea si zaharul se dizolva, apoi  turnam acest lichid, asa fierbinte, peste legume.
Adaugam piper macinat dupa gust si lasam la macerat 24 de ore. Acoperim vasul cu folie alimentara sau un capac. In acest interval avem grija sa amestecam de cateva ori in salata. Spre sfarsit gustam salata si daca  este nevoie mai putem adauga sare, piper sau zahar.... dupa gustul fiecaruia.
A doua zi sterilizam borcanele si capacele acestora (vezi aici cum se procedeaza), apoi punem salata in ele cu zeama cu tot. Le inchidem etans cu capace si le depozitam la loc racoros. Este tare buna langa o friptura sau o tocanita. 

Daca locul unde veti depozita borcanele cu salata nu este racoros, puteti sa adaugati  la fiecare borcan de 400 ml cate 1/2 aspirina zdrobita, sau 4-5 betisoare de hrean de marimea unui bat de chibrit. 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu CONSERVE/MURATURI. 



















Aici gasiti reteta pentru SALATA DE GOGONELE (PENTRU IARNA)

20 de comentarii:

  1. Anonim18/8/16

    asta o încerc și eu, mi-e poftă și sper să uimesc familia cu ceva nou :) Dar nu trebuie sterilizate borcanele și după ce le umplu, în bain marie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Borcanele nu se sterilizeaza....daca locul de depozitare nu este destul de racoros, poti adauga cateva pastile de aspirina zdrobite.Te pup, o seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Această rețetă pînă acum un am facut-ocred ca este foarte bună.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-o recomand cu mare drag...noua ne place tare mult. Te pup si-ti multumesc de vizita :)

      Ștergere
  3. BUNA SEARA AM FACUT DULCEATA DE ARDEI IUTI SI SA INTARIT PREA MULT CE POT FACE ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata! Poti face un sirop din 200 ml otet si un pahar de zahar,il pui peste dulceata si mai lasi sa fiarba 5-10 minute.O zi frumoasa!

      Ștergere
  4. Este minunata,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag. Te pup si-ti doresc o zi frumoasa in continuare <3

      Ștergere
  5. Anonim28/9/16

    Cam cate borcane ies din cantitatea scrisa de dvs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ies 19-20 de borcane de 400 g. O noapte linistita! <3

      Ștergere
  6. Daca.vreau.sa.fac.10.borcan. imi.puneti. cum.sa.fac.si.cat.sa.pun.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Pentru 10 borcanele, injumatatesti cantitatile.

      Ștergere
  7. Maine o fac! Fara varza albă!😍

    RăspundețiȘtergere
  8. Aspirina o amestecăm cu salata, sau o punem deasupra în fiecare borcan? Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim15/9/22

    Putem inlocui aspirina cu conservant ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate. Este suficient u plic de conservant de 7 grame la toata cantitatea de legume. Se amesteca in toata salata inainte de a fi pusa in borcane.

      Ștergere
  10. Anonim5/10/24

    Bună dimineața! Astăzi fac rețeta.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!